lördag 26 februari 2011

Inflyttningsveckan

Så har det snart gått en vecka i det nya huset. Här är en liten bildberättelse.

Efter att den nya värmepumpen installerats och driftsats var det slutbesiktning i måndags. Närvarande var besiktningsmannen som representerade GAR-BO, Smålandsvillans byggledare samt vår KA.

Jag har arbetat en hel del med offentlig upphandling och märkte snart att besiktningsmannen var en riktigt stel och tråkig person när han gick in i rollen. Utmärkt. Husentreprenaden fick några enstaka anmärkningar som byggledaren kunde åtgärda omgående, såsom en läckande radiator...
...och någon glipa i listverket som fylldes igen med silikon. En repa i ekgolvet samt en läckande hängränna fick hänskjutas till tisdagen.
Grundentreprenaden, vilken har varit vår stora huvudvärk under denna process, fick två anmärkningar. Dels förekom det upp till 5 mm stora glipor i cellplastisoleringen och dels fanns det ingen stenkista för dagvatten, trots att det ingick i kontraktet. Så det verkar som om vi får gå en runda till med herr Lundgren från Eskilstuna... Han kommer inte att kunna räkna med några goda referenser från vårt håll framöver, och jag känner för de som i framtiden skall försöka skaffa en bra grundentreprenad till sitt SMV-bygge. Tänk på vad ni gör och håll ögonen öppna.

Efter en 90 minuter var det över och helt plötsligt stod jag där själv med en nyckelknippa i handen.

Vilken märklig känsla. Det var inte alls som jag hade trott. Vad gör jag nu? var frågan som poppade upp i huvudet.

Efter lite ensam kontemplation i den nya boningen tog jag mig samman och samlade ihop familjen och åkte ut till landet där vi samlade ihop det viktigaste för att kunna flytta in på riktigt. Eftermiddagens viktigaste verksamhet blev att ordna sovplatser till hela bunten, och det blev madrasser på golvet för de flesta.

Andra viktiga moment var att placera ut kaffemaskinerna...
...och börja fundera på köksön för att kunna tömma flyttlådor.


Efter första natten i huset var morgonen kall och disig, men solen bröt snart upp dimmorna.

Vid halv åtta kom snickarbossen Arne och hans task force för att reparera repan i golvet samt ordna hängrännan.
Arne har varit en klippa under monteringen av huset och kommit med en mängd bra råd om övervåning och annat.

Även onsdagsmorgonen var kall och vacker.

Onsdagens två projekt var att få bort säckar och kartonger från gemensamhetsutrymmena samt börja få upp köksön. Jag har ritat på en lite udda lösning under flera månader och efter att först ha testat att ställa stommarna på plastben valde jag att istället bygga en stabil stomme av 45x170. Här är botten med stolstassar på undersidan. Arne tyckte att jag skulle sätta hjul på den men det får vänta.

 Här har vitrindelen mot matsalen placerats...




...och här har skåpen mot diskbänken och den fyra centimeter tjocka ekskivan lagts på:

I tomrummet mellan de båda sektionerna är det tänkt att vara en vinkyl.
Under onsdagen kom också sotaren för att inspektera kaminen och imkanalen till fläkten, men konstigt nog eldade vi inte i den. Däremot tände vi en massa värmeljus vilka bland annat placerades i de höga fönstren. Det såg mycket trevligt ut utifrån, mycket trevligare än min kamera kunde skildra.

Sent på kvällen var det nästan lika kallt ute som det var varmt inne.

På torsdagskvällen inhandlades tvättmaskin och torktumlare. Stor bil och en väl förberedd tvättstuga sparade in både hemtransports- och installationskostnad.

Den kvällen började det också bli viss ordning i vardagsrummet.

Och på fredagskvällen var det kaminpremiär.



Den kombinerades med en sedan länge planerad inflyttningsritual, bland annat innehållande blinier, tre sorters rom och champagne, som vi hade tänkt att genomföra den kväll vi flyttade in men som det inte har känts som vi har haft ro till förrän nu.

Ja, ungefär så gick det till till när vi flyttade in i det hus som vi har väntat på i 9 månader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar